Добре дошли! Well come!

СТАТУТ

СТАТУТ


                                                                                                        

  ХX МЕЖДУНАРОДНИ ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ  ХОРОВИ ПРАЗНИЦИ 

                                     „ДОБРИ ВОЙНИКОВ”  ШУМЕН     

                                               4 – 7 АПРИЛ, 2019

 

Международните детско-юношески хорови празници /МДЮХП/ „Добри Войников” се провеждат всяка нечетна година  от 1971 година. До ХХ-то им издание те се провеждат като Национални ученически хорови празници „Добри Войников”,  а  от  2011 г. са  Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”. През 45-годишната  история на фестивала в него са участвали едни от най-добрите детско-юношески хорове от страната, както и състави от  Япония, Белгия, Италия, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Гърция, Румъния, Македония, Словакия, Норвегия, Молдова, Украйна.

            Фестивалът се организира от Община Шумен и Център за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс и се  ръководи от Организационен комитет. Хоровите празници се подкрепят от водещи институции в областта на културата, просветата, хоровото изкуство и шуменската общественост: Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Национален дворец на децата, Български хоров съюз, Балкански хоров форум.

Празниците се провеждат под патронажа на кмета на град Шумен г-н Любомир Христов.  

            Това издание на хоровите празници се посвещава на 185-годишнината от рождението на патрона на фестивала Добри Войников и 160 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България.

           

Р Е Г Л А М Е Н Т

 

І. Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ нямат състезателен характер. Във фестивала имат право  на участие всички детско-юношески хорове от България и чужбина, в които участниците-хористи  са на възраст  до 19 години.

 

ІІ. Изисквания към репертоара на хоровете:

 

 1. Хоровете се представят с репертоар по техен избор с продължителност до  25 минути.

 

 1. Желателно е хоровете от България да включат в програмата си нова песен от български композитор, която да се изпее за първи път на шуменска сцена. Всички хорове подготвят   за общо изпълнение химна на фестивала "На Добри Войников" от Александър Танев (партитурата е качена в сайта). Хоровете участват в  репетиции за изработване на общите песни, които ще се изпълняват всяка концертна вечер и на гала-концерта. Хоровете трябва да разучат и подготвят произведенията за общо изпълнение самостоятелно и много добре.

 

 1. МДЮХП „Добри Войников” са включени в представителните фестивали на Балкански хоров форум. Желателно е в репертоара на хоровете да присъства песен на композитор от страните на Балканския полуостров.

 

 1. На  всеки хор ще се предостави възможност да участва в два концерта в Шумен. На 7 април от 10.30 часа ще се проведе за първи път църковен концерт в църквата „Свето Възнесение“ с религиозен репертоар акапела.

 

 1. Желателно е хоровете да пребивават по време на целия фестивал.

 

 1. Workshop

 

            Акцент в творческата атмосфера на фестивала през 2019 година ще бъде Творческата лаборатория, в която ще се изработи и представи  премиерата на хорово-симфоничната творба Missa pro Juventute от словенския композитор Тине Бец.
 
Ръководител на Лабораторията и диригент на премиерата ще бъде Славил Димитров – диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и председател на българския хоров съюз. Премиерата на творбата на участниците във фестивала  и Симфониета Шумен ще бъде на 6 април на Гала-концерта.

 

ІІІ. В рамките на фестивалните дни  се провежда Кръгла маса с диригентите и гостите на фестивала по актуални творчески и организационни  въпроси, касаещи детско-юношеското хорово изкуство и новите тенденции в развитието му.

 

НАГРАДИ

 1. Участниците във фестивала получават диплом за участие, плакет, аудиозапис на изпълнението им и рекламни материали. Българският хоров съюз връчва дипломи за участие.

 

 1. Фондация „Проф. Венета Вичева” връчва на един от диригентите "Награда за диригентско майсторство Проф. В. Вичева”. Носителят на  Наградата за диригентско майсторство (грамота и статуетка) се определя от колегиум диригенти, които са поканени от организационния комитет на фестивала.

 

КАНДИДАТСТВАНЕ

 1. Хоровете заявяват своето участие в ХХV МДЮХП „Добри Войников” чрез формуляр-заявка  най-късно до 31 декември 2018 г. по електронна или обикновена поща. С тази заявка хоровете декларират съгласие с условията на фестивала. Заедно със заявката е необходимо  да се изпратят:

 

·        актуални аудио  или видеозаписи или  се посочват линкове, на които могат да се чуят изпълненията на състава през 2017 - 2018 година.

·        цветни снимки в jpg формат на диригента и хора;

·        анотация на състава и диригента.

 

 1. След получаване на заявките и материалите  към тях, организационният комитет извършва селекция и  отговоря на кандидатстващите хорове, най-късно до 15 януари 2019 г. След извършената селекция одобрените състави ще получат партитурите на песните за общо изпълнение.

 

ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯ

 1. Организаторите поемат разходите за една нощувка (без закуска) на хор от 40 души. (вкл. ръководители и придружаващи). Разходите за останалите нощувки, път и храна са за сметка на участниците. Организаторите съдействат на хоровете при настаняването и изхранването им  в хотел  "Шумен" (Shumen hotel) на преференциални цени в три варианта:

·        BB (bed and breakfast) – настаняване и закуска

·        HB (half board) – нощувка, закуска, вечеря;

·        FB (full board) – нощувка, закуска, обяд и вечеря

*Цените ще бъдат качени в сайта на фестивала.

 1. На 6 април е организирана Гала-вечеря с дискотека за всички участници на стойност 20.00 лв. за сметка на участниците.
 2. Организаторите осигуряват зали за репетиции и акустична репетиция в деня на концерта. Организаторите запазват правата си над направените аудио и видеозаписи по време на фестивала.
 3. На хоровете-участници се предлага културна програма с посещение на културно-исторически паметници и забележителности в Шумен и региона. Всеки хор ще бъде съпровождан от представител на организаторите.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

4 април,  четвъртък

16.30 ч Среща на Кмета на Община Шумен с гости и диригенти

17.30 ч. Официално откриване

18.00 ч . Първа концертна вечер

5 април, петък

      10.30 – 12.30 Репетиция на всички хорове

      Туристическа програма

      16.00-17.30 Акустични репетиции на участниците

18.00 ч . Втора концертна вечер

6 април, събота

10.30 – 12.30 Репетиция на всички хорове с оркестър

Туристическа програма

      16.00-17.30 Акустични репетиции на участниците

18.00 ч . Гала-концерт, награждаване

20.30 Гала-вечеря

7 април, неделя

10.30 – 11.30 Църковен концерт

 

 

 

Подробна програма на фестивала, информация и новини организаторите ще качват на:

www.internationalchoirfest-shumen.alle.bg

или на   www.odk-shumen.com

 

За контакти и информация:  

odkshumen@abv.bg

denica.uzunova@abv.bg

Център за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс

бул.”Славянски” 72

Директор Мария Йорданова

Тел./факс 054/86 00 56

Деница Узунова, 0895610432

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg