Добре дошли! Well come!
Сподели
ЗА НАС

МЕЖДУНАРОДНИ  ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ХОРОВИ ПРАЗНИЦИ “ДОБРИ ВОЙНИКОВ” – ШУМЕН


    Националните ученически хорови празници “Добри Войников” са създадени  по инициатива на проф. Венета Вичева - виден български хоров диригент, професор по дирижиране, общественик. От 2011 година хоровите празници се превръщат в международно събитие. Домакин на шуменския хоров форум е детско-юношески хор “Бодра песен” при Общински детски комплекс – Шумен. Негов основател и дългогодишен главен художествен ръководител е проф. Венета Вичева.  Диригент и художествен ръководител на хора днес е Деница Узунова. 

     Международните детско-юношески хорови празници “Добри Войников”  се организират от Община Шумен със съдействието на  Българския хоров съюз, Министерството на културата, Съюза на българските композитори, Балкански хоров форум, отразяват се от Българско национално радио, Радио Шумен, Шуменска телевизия.  МДЮХП “Добри Войников”  се провеждат под патронажа на кмета на град Шумен – г-н Любомир Христов.

    Хоровите празници носят името на видния шуменски просветител и културен деятел Добри Войников /1833 – 1878/. Той  е възрожденски  учител – новатор, учен – историк, литератор, драматург, режисьор, музикант, диригент, композитор. Добри Войников  полага основите на българския театър, създава и първия ученически оркестър. През 1858 г. създава първия в Шумен и страната ученически многогласен хор, поставяйки началото на многогласното хорово пеене в България.

През изминалите години от първото издание на Националните ученически хорови празници в Шумен, в тях участват над 200 хора, като около 6000 деца и юноши са  изпълнили над 2000 песни, от които 135 български песни са изпълнени за първи път на Шуменска сцена.

  Въпреки националният характер на ученическите хорови празници “Добри Войников” и приносът им за развитие на ученическото хорово многогласно пеене в България, участници-гости на Шуменска сцена са и детски хорови колективи от чужбина: Русия, Украйна, Чехия, Белгия, Унгария, Япония, Македония, Гърция, Румъния, Полша.

   От 2004г. НУХП са включени към сдружението на престижните хорови фестивали на Балканите и преминават  под егидата на “Балканския хоров форум”. Така нова цел пред нас е тези хорови срещи да разширят своите граници и да включват в програмата си и хорове от Балканските страни. На всяко издание каним хор от Балканска страна както и председателите на включените държави – Македония, България, Сърбия, Румъния, Гърция, Албания.

   Популярността и значението на нашият хоров фестивал както за развитие на българското хорово изкуство, така и за културния международен обмен, дават основание да ги превърнем от 2011 година в Международни детско-юношески хорови празници.

    През фестивалните дни Шумен се превръща в културно средище за певци, диригенти, педагози, поети и композитори, а на творческите срещи, съпровождащи музикалния форум, се поставят и дискутират проблеми от областта на музикалното обучение и възпитание на нашите деца, на хоровото изкуство.  Международните детско-юношески хорови празници “Добри Войников”  са единствени по рода си в България и имат принос не само за развитието и просперитета на българското детско – юношеско хорово - певческо изкуство, но са  стимул за творческото вдъхновение на българските композитори.

Едно от изискванията към участващите хорове е на Шуменска сцена да бъде изпълнена за първи път нова българска хорова песен. Шуменските хорови празници имат важна роля за обогатяването на българската музикална култура, на музикалната хорова литература за различни видове хорови състави в ученическа възраст.

 

ГРАД ШУМЕН

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg